Всички къмпинг автомобили, независимо от общата им технически допустима максимална маса,

...
Всички къмпинг автомобили, независимо от общата им технически допустима максимална маса,
Коментари Харесай

Важнo за собствениците на къмпинг автомобили

Всички къмпинг коли, без значение от общата им механически допустима максимална маса, ще заплащат винетна такса за категория М1, реши Народното събрание с гласуваните на второ четене промени в Закона за пътищата. Вносител на промените е Министерският съвет. 

Настимир Ананиев от " Продължаваме Промяната – Демократична България " (ПП-ДБ) изясни, че всички къмпинг автомобили с маса 3,5 тона и до момента са плащали винетка, но имало и такива, които били по-тежки и до момента били третирани като тирове, което утежнявало доста хората, избрали да почиват по този метод.

По думите му Народното събрание взема решение този проблем и всички къмпинг коли, без значение от тяхната маса, ще могат да употребяват с винетка пътищата на територията на страната. Ананиев сподели още, че това е положителен сигнал за един по-природосъобразен метод на отмора.

Депутатите гласоподаваха на територията на съществуващи пътни комплекси да бъде дадена опция да бъдат създавани по този начин наречените " точки за техническо обслужване на кемпери ".

Според признатите текстове, крайпътни обслужващи комплекси с разположените върху тях здания и уреди за обслужване на пътуващите, с изключение на площадки за отдих, къмпинги, мотели, бензиностанции, заведения за хранене, магазини, пунктове за техническо обслужване на коли, ще могат да обслужват и къмпинг коли.

 istock istock
Депутатът Мирослава Петрова от ПП-ДБ разяснява, че с прибавянето в текста на техническото обслужване на къмпинг коли, се дава опция на територията на съществуващите комплекси да бъдат изграждани „ сервизни кемпер точки “ или точки за техническо обслужване на къмпинг коли за техните ток, вода, газ и прочие. България към момента съставлява мрачно леке на влиятелните кемпер каталози. По този метод ще дадем една опция за създаване на такива точки и ще повишим стандарта във връзка с къмпинг туризма и къмпинг културата у нас, счита тя.

Депутатите одобриха направеното публицистично предложение от депутата от ГЕРБ-СДС Николай Нанков. Според него, в случай че на борда на транспортното средство са конфигурирани или налични две или повече бордови апаратури, ползвателят на Европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) носи отговорността да употребява или задейства съответната бордова инсталация за характерната област на ЕУЕПТ. Нанков аргументира публицистичната корекция с настояванията на браншовите организации в превоза.  

Коста Стоянов съобщи, че от „ Възраждане “ ще поддържат този законопроект и по този начин препоръчаните промени.

С признатите на второ четене промени понятието „ Европейската услуга за електронно пътно таксуване “ (ЕУЕПТ) заменя до момента съществуващото разбиране „ Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние “ (ЕУЕСТ). Така се хармонизират условията по отношение на доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване, съгласно условия на европейска инструкция. 

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаИзбираме от ден на ден отмора на каравана през лятото
Източник: БГНЕС/БТА
винетка къмпинг каравана тол .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР